Basım Yılı: 2023
Yazar : Liyakat Komisyon
Sayfa Sayısı :532
Mezun OL Zorunlu Tüm Dersler Konu Anlatımlı Ders Notları - Açık Öğretim Lisesi Sınavlarına Özel Hazırlık
(2024 EN GÜNCEL VE EN ÇOK TERCİH EDİLEN KAYNAK)
(AÖL / AÖİHL / MAÖL)
Değerli Açık Öğretim Lisesi Öğrencileri;
Hepinizin hayalinin o çok istediğiniz Lise diplomasına bir an önce kavuşmak olduğunu biliyoruz. Türlü zorluklar sebebiyle tercih ettiğiniz açık öğretim okulunu bitirmek, hayal ettiğiniz o diplomaya kavuşmak artık çok daha kolay.
Alanında uzman yayın ekibimiz tarafından hazırlanan “Mezun Ol Ders Notları” kitabımız direkt hedefe yönelik pratik hazırlık yapmak isteyen öğrenciler için hazırlanmıştır.
Kitabımızın ana hedefi her dersten rahatça geçebileceğiniz kadar bilgiyi en yalın hali ile sizlere sunmaktır. Elinizdeki kitap Zorunlu dersler (58 Ders) için size gerekli olacak tüm bilgiyi barındırmaktadır. Bu kapsamda onlarca kitap yerine tek bir kitap ile hedefe yönelik çalışma yapabileceksiniz.
Kitap değişen ve güncellenen MEB müfredatına paralel olarak hazırlanmış ve e-Sınav formatı ile birebir uyumludur. 1.Bölümde e-sınava özel hazırlanmış e-Sınav Rehberi yer almaktadır. Açık Öğretim Lisesinden mezun olmak isteyen siz değerli öğrenciler için bu kitap bir rehber niteliğindedir ve her öğrencinin elinin altında bulunması gereken başucu kaynağıdır. Bu noktada size düşen tek şey sadece dikkatli bir şekilde çalışmaktır.
AÇIK LİSE SİSTEMİ:
Açık Öğretim Lisesi sistemi uzaktan eğitim sistemine göre kurulmuştur. Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.
Açık Öğretim Lisesi sınıf yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur.(18 yaşından gün alan öğrenciler 5 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur.) Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği takdirde mezuniyet şartlarını tamamlanıncaya kadar okuyabilir. Açık Öğretim Lisesi Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler.
Açık Öğretim Lisesini 2,5 yılda bitirme imkânınız vardır.
Açık Öğretim Lisesinde Örgün eğitimde bulunan sınıfların karşılığı şu şekildedir;
Lise 1. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 1. ve 2. dönemdir.
Lise 2. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 3. ve 4. dönemdir.
Lise 3. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 5 ve 6. dönemdir.
Lise 4. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 7. ve 8. dönemdir.
Açık Öğretim Lisesi sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır.
Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır.
18 yaşından gün almış öğrenciler dönem ve kredi sınırlaması olmaksızın haftalık ders çizelgesinde belirtilen derslerden varsa önce alt dönemin başarısız olunan ortak/zorunlu/alan derslerini sonra birbirini takip eden ortak/zorunlu/alan derslerini ve seçmeli derslerini program bütünlüğü içinde sırasıyla en fazla 12 ders;
18 yaşından gün almamış öğrencilerin ise kredi sınırlaması olmaksızın bulundukları dönem ve alt dönemlerden haftalık ders çizelgesinde belirtilen derslerden varsa öncelikle alt dönemin başarısız olunan ortak/zorunlu/alan derslerini, sonra bulundukları dönemin ortak/zorunlu/alan derslerini ile alt dönem ve bulundukları dönemin seçmeli derslerini program bütünlüğü içinde sırasıyla en fazla 12 ders seçimi yapabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir.
Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenciler bu derslerden muaf olur ( Türk Dili Edebiyatı, Dil ve Anlatım dersleri hariç). Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse, muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler.
Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan öğrenciler için mezuniyet kredisi 170 kredidir.
Örgün eğitimden ayrılıp tasdiknamesi ile başvuru yapan öğrenciler başarılı oldukları derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar.
Açık öğretim Lisesinde üç dönem sınav yapılır. (3. Dönem sınavına 18 yaş ve üzeri öğrenciler girebilir) Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün ve üç oturumda yapılır. Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez. Yani Öğrencilerin deyimi ile yanlış, doğruyu götürmemektedir.
Açık Öğretim Lisesinde Öğretim dönemliktir ve öğrenci her sene 3 dönem ayrı ayrı kayıt yenilemek zorundadır. Bir öğrenci 1 dönem kayıt yenilemezse "donuk", 2 dönem üst üste kayıt yenilemezse "silik" öğrenci durumuna düşer.
Bu öğrenciler kayıt yenilemedikleri için ders seçemez ve sınavlara giremez. Bu yüzden ilk defa kayıt olan bir öğrenci, AÖL web sitesinde "iş takviminde" duyurulan "kayıt yenileme" tarihlerinde kaydını yenileyip, ders seçimi yapmak zorundadır.
Açık Öğretim Lisesinde not sistemi 100'lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, 45 puan alınması gerekir.
Öğrenciler isterlerse sınav sonuçlarına ve sorulara itiraz edebilir. Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 3 (üç) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 5 (beş) takvim günü içinde Ölçme Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne yapmaları gerekmektedir.
Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar.
Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedir.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ SINAVLARINDA
Öğrenciler Sınava Giriş Belgelerini "www.aol.meb.gov.tr adresinden Sınav Giriş Belgesine ait bilgisayar çıktısını alarak sınava girmelidir.
Sınav Giriş Belgesi fotoğrafsız ise, irtibat bürolarınca öğrencinin biyometrik fotoğrafı sisteme eklenerek, fotoğraflı giriş belgesinin alınması gerekmektedir.
Öğrencilerin adreslerine herhangi bir sınav evrakı gönderilmemektedir.
Sınav Giriş Belgesindeki tüm bilgiler öğrenciler tarafından dikkatlice okunmalıdır.
Öğrencilerin Sınav Giriş Belgenizde belirtilen okul ve salonda sınava girmesi gerekmektedir.
Sınav Günü öğrenciler Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, pasaport veya ehliyet belgelerinden birini
Sistem üzerinden alınan fotoğraflı Sınava Giriş Belgesini yanında bulundurmak zorundadır.
Öğrencilerin her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah, cep telefonu, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth, kulaklık ve benzeri cihazları ile sınava girmeleri yasaktır.